Toetsopgave

Gisteren sprak ik Sam. Sam werkt op een middelbare school. Hij vertelde dat toetsweken vreselijk zijn voor docenten. Vier keer per jaar moeten namelijk alle toetsen uitgeprint worden en in enveloppen worden gestopt. Elke klas heeft zijn eigen envelop. Voor leerlingen met speciale omstandigheden worden er aparte enveloppen gemaakt.

Al die enveloppen moet een label hebben, met daarop de klas, het vak, het tijdstip en locatie van de toets, de naam van de surveillant, enzovoort. Die labels worden handmatig gemaakt. Docenten schrijven de labels met de hand, op basis van gegevens uit drie verschillende IT-systemen van de school. Het roostersysteem, het leerlingvolgsysteem, het personeelsbestand.

Sam schatte dat dit klusje alle 50 personeelsleden, 4x per jaar, zo’n 2 uur bezig houdt. Het is ongelofelijk saai werk, en het houdt nooit op, want drie maanden later moet het weer. Stel je voor dat elk personeelslid 20 euro per uur kost. Als de school dit zou automatiseren, zou dat per jaar 4 toetsweken * 50 personeelsleden * 2 uur * 20 euro uurloon = 8000 euro schelen.

Laten we aannemen dat de IT-systemen van de school hun data kunnen exporteren naar bijvoorbeeld Excelsheets. Dan kan een handige programmeur zó een programma te bouwen dat automatisch labels maakt voor alle toets-enveloppen van de school.

Dan zijn de docenten blij, want ze hoeven voortaan dat saaie administratieve werk niet meer te doen. Leerlingen blij, want de docenten hebben meer energie over voor het lesgeven. School blij, want minder verloren personeelsuren en blijere werknemers.

(Mocht de schoolleiding dit nu lezen en denken, pfoe, maar Judith, programmeurs/data engineers/tekst-generatie-experts zijn dúúr: goede medewerkers met een burn-out, dié zijn pas duur.)

Ik kan nog veel meer verbeteringen bedenken voor de school van Sam. Ook voor andere organisaties trouwens. Er zijn zát quick wins te vinden in het bedrijfsleven: situaties waarin de automatisering van één specifieke taak al heel veel winst oplevert.

Ik ga dit soort verhalen verzamelen. Ik hoop dat jullie, lezers, er diep van gaan zuchten. Denk maar aan alles wat er in je eigen werk saai en repetitief is. Realiseer je dat je die rotklusjes ook kan uitbesteden aan een slim systeem, een (ro)bot, een stukje software. Bedenk maar eens hoe je zo’n slim systeem kan pitchen aan je baas tijdens de kerstborrel. Misschien is er dan volgend jaar wél budget voor innovatie.

1 thought on “Toetsopgave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *